Merkel zou haar minister van Financiën Schäuble niets hebben verteld over ontmoetingen met Tsipras en Hollande. De hardliner zou opstappen overwegen. Griekenland heeft intussen geen geld naar het IMF overgemaakt. Arne Petimezas van AFS Group houdt je op de hoogte vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Zelfs de voormalige obligatiekoning Bill Gross krijgt de zenuwen van de dagelijks zeer heftige koersschommelingen in de obligatiemarkt. Gross, een heuse veteraan die al meer dan 44 jaar actief is in de obligatiemarkt, deed de bekentenis aan Bloomberg tv. “Ik ben me bewust van de enorme liquiditeitsproblemen en dagelijkse koersschommelingen – zelfs de schommelingen elke minuut – en het maakt me heel erg bang.”
Ondanks de heftige volatiliteit zei Gross voorlopig geen bear market voor obligaties te verwachten. Op donderdag kwam de Duitse 10-jaars rente voor het eerst sinds september 2014 bijna boven de psychologische grens van 1,00 procent uit. Vorige week vrijdag sloot de Duitse 10-jaars rente op 0,49 procent. En in april werd nog een bodemniveau van 0,05 procent aangetikt. Dagelijkse koersschommelingen van 0,15 procentpunt, iets wat sinds de invoering van de euro niet is voorgekomen, zijn de afgelopen weken de norm geworden.
2. De Amerikanen zijn slachtoffer geworden van een grootschalige hack-attack die naar verluidt het werk is van Chinese computerkrakers die gelieerd zijn aan Beijing. De hackers hebben volgens de Amerikaanse overheid in april ingebroken op een computersysteem en toegang gekregen tot de persoonsgegevens van miljoenen ambtenaren. Tegelijkertijd meldde Der Spiegel dat mogelijk hackers met banden met de Russische veiligheidsdiensten achter een grootschalige cyberaanval op de Bondsdag begin dit jaar zitten.
3. De Britse telecommaatschappij Vodafone heeft vandaag gezegd dat het met Liberty Global van telecommagnaat John Malone in gesprek is over een activaruil, maar geen volledige fusie. Speculatie over een samengaan van Vodafone en Liberty Global werd nieuw leven ingeblazen op 19 mei, toen Malone tegen persbureau Bloomberg zei dat de twee bedrijven zeer goed bij elkaar passen. Daarnaast meldde Bloomberg afgelopen nacht dat Vodafone en Liberty onlangs begonnen zijn met een verkennend onderzoek naar een aantal transacties, waaronder een volledige fusie. Daaruit zou een ware telecomgigant ontstaan. In de telecomsector is een consolidatieslag gaande omdat prijzen en marges onder druk staan. Bovendien kunnen telecomreuzen (nog) goedkoop lenen voor de financiering van overnames omdat in de markt voor bedrijfsobligaties rentes ook op bodemniveaus staan.
4. De Fed begint nerveus te worden over de Amerikaans economie omdat er sprake was van krimp in het eerste kwartaal en voorspellingen van de centrale bank zelf er op wijzen dat er in het tweede kwartaal nauwelijks sprake zal zijn van groei.
De afgelopen dagen zijn niet minder dan drie centrale bankiers van de Fed een toontje lager gaan zingen en hebben hun beoordeling van de Amerikaanse economie verlaagd. Nummer drie was gisteren gouverneur Tarullo. De Amerikaanse economie lijkt wat “momentum te hebben verloren” en zal mogelijk niet zo snel herstellen van een zwakke start van het jaar als in 2014 het geval was, toen de economie in het eerste kwartaal stil viel door bar winterweer, aldus Tarullo. “Er zijn meer twijfels op dit moment in 2015 dan rond deze tijd in 2014”, zei hij.
De uitspraken van de centrale bankier kwamen nadat het IMF de Fed gistermiddag smeekte de renteverhoging, die veel private sector economen in het najaar verwachten, uit te stellen naar de eerste helft van 2016. Het IMF waarschuwde voor de “gematigd” overgewaardeerde dollar en zei dat de Fed pas de rente moet gaan verhogen als prijzen en lonen harder stijgen.
5. Beleggers hebben het vizier vandaag gericht op de Amerikaanse banencijfers voor de maand mei die om half drie vanmiddag naar buiten komen. Economen gepolst door persbureau Bloomberg News rekenen op een solide banengroei van 226.000. Dat is een net cijfer, maar toch wel beduidend minder sterk dan de banengroei van maandelijks gemiddeld 280.000 waar we in 2014 gewend aan waren geraakt. Desalniettemin zal de Fed tevreden zijn met banengroei van ruim 200.000. De werkloosheid bleef waarschijnlijk staan op 5,4 procent, het laagste niveau sinds de zomer van 2009. De loongroei was waarschijnlijk een matige 2,2 procent, maar daar staat tegenover dat de groei van de arbeidsproductiviteit al jaren lang gemiddeld niet boven een ahlve procent is uitgekomen.
6. “Verliest Kanselier Merkel haar belangrijkste minister?” Daarmee kopt het Duitse tabloid Bild vandaag. Merkel zou Schäuble, die in de crisisonderhandelingen het vuile werk opknapt, niet op de hoogte hebben gebracht van het spoedoverleg dat zij op maandag voerde met premier Tsipras, President Hollande, Commissie-president Juncker en IMF-directeur Lagarde.
Merkels houding ten opzichte van Griekenland is iets minder streng dan die van Schäuble. In de Duitse media gonst het nu van de speculatie dat Schäuble zou kunnen opstappen, waardoor backbenchers in de CDU/CSU in opstand zouden komen. Merkel heeft tijdens de Eurozone crisis meerdere brandjes binnen haar eigen gelederen moeten blussen op het moment dat zij haar gewicht gooide achter beleid dat desintegratie van de Eurozone moest tegengaan. In 2010 en 2011 stapten de Duitse ECB-topmannen Stark en Weber op uit protest tegen steunaankopen van staatsobligaties door de ECB. Maar ditmaal is het conflict niet in Frankfurt, maar wel heel erg dicht bij huis in Berlijn.
7. De Griekse minister van Financiën Varoufakis lijkt juist terug te zijn van weggeweest. Het Duitse ministerie van Financiën heeft bevestigd dat Varoufakis op 9 juni mogelijk op bezoek gaat bij Schäuble. Dat bezoek zou komen nadat Athene heeft besloten de vandaag geplande aflossing aan het IMF van 300 miljoen euro niet te voldoen.
De regering wil de betalingen aan het IMF van in totaal ruim 1,5 miljard euro bundelen en aan het einde van de maand in een keer voldoen. Zambia was ruim dertig jaar geleden het laatste IMF-lid dat gebruik maakte van deze betalingsregeling. Verder gaat Tsipras vanavond het Griekse parlement informeren over de stand van zaken in de bailout-onderhandelingen. Het straffe voorstel van de Eurozone is voor Syriza niet te verhapstukken, en zelfs de concessies die Tsipras al aan de Eurozone heeft gedaan, zijn haast niet te verteren voor zijn achterban. Tsipras zal daarom proberen het parlement, of in ieder geval zijn eigen partij, achter zich te krijgen en te laten zien aan de buitenwereld dat hij het mandaat heeft om concessies van de Eurozone te eisen.
8. In aanloop naar de Amerikaanse banencijfers en Tsipras toespraak kleuren Europese beurzen rood, waarbij de AEX op weg is naar een weekverlies van ruim 3 procent. Dat zou het tweede weekverlies op rij zijn. Beleggers zijn nerveus vanwege de Griekse crisis en de reuring in de obligatiemarkt. Desalniettemin staat de AEX voor het jaar exclusief dividend zo’n 13 procent in het groen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl